oktober 18

Clone of Zet F.I.R.E. jou ook in vuur en vlam?

0  comments

Je leest de laatste tijd steeds vaker over F.I.R.E. in de landelijke dagbladen en zelfs op Nu.nl. F.I.R.E. staat voor Financial Independence Retire Early. Het is een beweging die overgewaaid is uit Amerika en nu ook in Europa voet aan de grond krijgt.

Het principe van FIRE berust op 2 pijlers, namelijk: Geld besparen door je uitgaven te beperken en tegelijkertijd geld voor je laten werken door te investeren. Het komt er in het kort op neer dat je je financiële stuur zelf in handen neemt. Je maakt een plan om jezelf financieel onafhankelijk te maken en voert dit plan stap voor stap uit. Het is een stukje persoonlijke ontwikkeling met als doel zelf te bepalen wanneer je kunt stoppen met werken en je niet afhankelijk op te stellen van de overheid en andere pensioenplannen. Waarom zou iedereen minstens 40 jaar moeten werken voordat je kunt gaan genieten van je vrijheid? F.I.R.E. gaat ervan uit dat het bespaarde geld in 10 tot 20 jaar jouw volledige  inkomen genereert, door minstens 40% van je inkomen te gebruiken voor je plan naar Financiële onafhankelijkheid. Bij de Fortunators werken we ook met een dergelijk plan, maar houden we het in de basis bij 10% van je maandelijkse inkomen. Door het net iets slimmer aan te pakken, door de kennis van het ‘geheim van de rijken’ is de tijd tot het behalen van het doel beduidend korter. 

Van ouders op kinderen
De meeste mensen leven van salaris naar salaris. Aan het einde van de maand is het dringend noodzakelijk dat de baas de bankrekening weer aanvult, want bij de meesten blijft er weinig over van hun inkomsten of is er zelfs nog een stukje maand over aan het einde van het geld. Is deze lifestyle wel zo doordacht? Of wordt er gewoon helemaal niet over nagedacht? Op school word je niks over geld geleerd. Eigenlijk raar, want als je na je schooltijd gaat werken heb je dagelijks te maken met geld. Je leert hoofdzakelijk van je ouders hoe je met geld moet omgaan. En,  je kunt het al raden, ook zij hebben dat in de meeste gevallen ook weer van hun ouders geleerd. Opmerkelijk is dat dergelijke ‘wijsheden’ die al generaties lang doorgegeven worden van ouders op kinderen zeker geen garantie zijn voor succes. Zeker niet als de voorouders geen experts zijn. Doordat het er letterlijk met de paplepel ingegoten wordt, neem je als kind klakkeloos aan dat het geleerde van je ouders de beste methode is. Je ouders doen het immers ook zo en je grootouders ook. En die zullen het toch wel weten!?! Zij lopen immers al jaren langer op deze aardbol rond.

De ratrace
Als je in grote lijnen kijkt naar het patroon van je ouders, dan zul je concluderen dat jij financieel gezien zeer waarschijnlijk in grote lijnen hetzelfde doet. Het gaat er niet alleen om wat je ouders je verteld hebben, maar ook het zien van hun daden draagt bij aan de onbewuste conditionering. De kans dat jouw ouders in de ‘ratrace’ zitten is heel groot. Het is daarom logisch dat jij daar ook in zit. Wat is de ratrace? Als je als jong volwassene aan het begin van je carrière je eerste  salaris van je eerste baan ontvangt, maak je een heleboel kosten tijdens de start van je eigen bestaan. Je eerste huis en alle spullen die je nodig hebt om zelfstandig te wonen zul je moeten bekostigen. De logische volgende stap is een relatie en samenwonen. Het voordeel van samenwonen in financieel opzicht is het delen van de kosten. Zeker bij stellen waarbij beide werken. Nu komt de cruciale keuze. Wordt dat geld uitgegeven aan consumptie? Of wordt het geld besteed aan de opbouw van je financiële vrijheid? Je hebt bij je ouders waarschijnlijk gezien dat elke vermeerdering van inkomen door de jaren heen gebruikt werd voor het vergroten van het huis, auto en de geneugten van het leven in de vorm van duurdere vakanties en meer luxe. Meer consumptie dus. Hogere hypotheken werden ook nog aantrekkelijk gemaakt door de overheid in de vorm van belastingvoordeel en subsidies. Banken willen maar al te graag dat je schuld hebt. Stap voor stap stapelen de vaste lasten zich op en zit je uiteindelijk, zonder dat je er bewust van bent, gevangen in de ratrace. Je leeft van salaris naar salaris en je MOET fulltime blijven werken voor het geld om je rekeningen te kunnen betalen totdat je met pensioen mag. Dat is de ratrace!

Wordt bewust!
Het klakkeloos aannemen van patronen van je ouders en grootouders is iets waar je misschien eens bewust bij stil moet staan. Is het allemaal wel waar wat je geleerd en voorgedaan wordt door je ouders? Of doen zij ook maar wat ze geleerd is door hun ouders met de aanname dat het de beste methode is. Je kunt je ouders niks verwijten. De meeste ouders doen stinkend hun best om hun kinderen goed te laten terechtkomen, maar missen domweg de cruciale informatie om de zaken net iets beter of slimmer  aan te pakken. Ze zijn geconditioneerd en vragen zich in de meeste gevallen niet eens af of het wel beter kan. Helaas is die conditionering tijdens de opvoeding 1 op 1 in jou gekopieerd. En zo wordt het stokje al generaties lang doorgegeven.

Zelf de regie over je leven
De Fortunators Community staat voor zelf het stuur in handen nemen. Niet alleen op het gebied van financiën, maar ook op 11 andere levensthema’s zoals gezondheid.. Ook daar is veel meer mogelijk dan wat we standaard leren. Mijn ouders leerden mij als kind dat je gezond moet leven en als je pech hebt en toch ziek wordt je naar de dokter moet gaan. Die maakt je weer beter. Dit beeld wordt ondersteund door een groot deel van de maatschappij. Ik heb inmiddels geleerd dat er heel veel meer mogelijkheden zijn op het gebied van gezond blijven. De crux zit ‘m in het onderhouden van je gezondheid en niet te wachten tot het fout gaat. Je neemt zelf de verantwoordelijkheid voor je gezondheid door je te verdiepen in preventieve technieken en bijvoorbeeld voeding en dat toe te passen. Want voorkomen is veel beter dan genezen. Ikzelf kreeg in 2013 een burn-out. Het was zo hevig dat ik niet meer dan 5 a 6 uur per dag wakker kon zijn. De artsen vertelden mij dat ik rust moest houden en dat het minimaal een jaar zou duren voordat ik weer aan de slag kon. Voor een ondernemer niet bepaald een praktisch haalbare optie. Uiteindelijk ben ik met een methode in aanraking gekomen die mij binnen 2 weken van de burn-out afhielp. Simpelweg door het doen van eenvoudige fysieke oefeningen uit onder andere de Martial Arts. Sindsdien ben ik nooit meer ziek geweest, terwijl ik daarvoor elk jaar minstens 1 keer de griep kreeg. Het blijkt dat je veel meer aan je gezondheid kunt doen dan hopen dat je gezond blijft. Hetzelfde geld voor je financiën. Er zijn veel meer mogelijkheden om je financiële positie te verbeteren dan je denkt. En het is echt niet zo moeilijk. Het draait om bewust keuzes maken en openstaan voor nieuwe ideeën.

Kosten omlaag
Als je jouw financiën onder controle wilt krijgen, dan is als eerste de kunst om de maandelijkse kosten te drukken. Gewoon op een regenachtige zondag al je uitgaven checken van je bankafschrift. Ik weet uit ervaring dat het werkelijk honderden euro’s per jaar kan schelen. Het drukken van de kosten wil niet zeggen dat je in armoede moet gaan leven, maar je begint gewoon met bewust afwegen of dat bepaalde uitgaven het geld wel waard zijn. Ook goedkopere aanbieders vinden voor dezelfde diensten loont. Besparen is stap 1 van het plan naar financiële onafhankelijkheid. Als je namelijk verder doordenkt, is de kans groot dat bepaalde vaste uitgaven ervoor zorgen dat je jaren langer moet doorwerken voordat je met pensioen kunt. Andersom zou het dus kunnen zijn dat het schrappen van kosten jaren eerder stoppen met werken kan betekenen. Het probleem is dat voor de meesten het financiële plaatje zo onduidelijk is, dat er niet eens nagedacht wordt over de gevolgen van het huidige uitgavenpatroon. Laat staan of dit invloed heeft op het aantal jaren dat je nog moet werken. Het geld wat je bespaart kun je namelijk voor jou laten werken. En daar zit het geheim! De tijd is de belangrijkste factor. Dus jongeren hebben een enorm voordeel. Het is voor jongeren vaak wel lastiger om die keuze te maken die niet beantwoordt aan het gangbare patroon. Ook als jongeren de kennis hebben van het opbouwen van financiële vrijheid, blijft het een uitdaging om toch niet stiekem in de ratrace te belanden. Je wordt er als het ware ingezogen doordat iedereen het doet. Alleen de kennis hebben is vaak niet genoeg. De conditionering werkt als een soort onbewust programma die gemakkelijker de geijkte dingen laten doen dan nieuwe paden bewandelen.  Nieuwe paden worden door de conditionering door je onbewuste brein als twijfelachtig beschouwd en daardoor is de kans groot dat  het starten van het plan naar financiële vrijheid doorlopend uitgesteld wordt. Toch maar eerst die nieuwe smartphone en daarna begin ik. En zo verzint het saboterende onbewuste brein steeds weer iets nieuws om te kopen in plaats van te starten met het plan en tikt de meest waardevolle tijd weg… Als de jongeren werkelijk de kracht zouden kennen van het geld laten werken en ze werkelijk bewust zouden zijn van hun voordeel in de vorm van hun jonge leeftijd, dan zouden ze direct beginnen. In mijn gratis e-book staat een rekenvoorbeeld van 2 jonge mensen die even oud zijn, waarbij de ene 8 jaar eerder start. Als je het uiteindelijke verschil in resultaat ziet, val je steil achterover.

Werkend geld
Hoe werkt het ‘geld laten werken’ dan? Je hebt er vast wel eens van gehoord: Met geld, geld maken. Maar hoe dan? Je moet toch veel geld hebben om dat te kunnen? En je moet toch ook heel veel kennis van zaken hebben? Deze overtuigingen heersen bij bijna alle mensen en dat is ook meteen de reden dat mensen niet beginnen. Gewoon niet bewust van de mogelijkheden. Ikzelf dacht bijvoorbeeld ook dat je pas je geld moest gaan managen als je een beetje fatsoenlijke inkomsten hebt. Maar het is precies andersom. Doordat je je geld managet, krijg je je financiën onder controle en zullen je inkomsten stijgen. Je doet namelijk kennis op en ziet in dat je ook met tientjes kunt starten en dat het ook zeker loont. Je hoeft helemaal geen kapitalist te zijn om geld aan het werk te zetten. Ook kun je al beginnen zonder kennis van de financiële wereld. Er zijn zo veel meer mogelijkheden. Je moet alleen net weten waar je de informatie vandaan haalt. Net als bij de informatie om een burn-out op te lossen binnen 2 weken.

Ontwikkeling bevrijdt
Wij, Petra en ik,  zelf zijn in juli 2017 begonnen met deze materie en zijn nu al een heel eind op weg naar financiële onafhankelijkheid. Doordat wij na jarenlang zoeken uiteindelijk de spelt in de hooiberg gevonden hebben, zijn we gestart met de Fortunators Community. Financieel onafhankelijk worden blijkt namelijk veel dichterbij dan het lijkt. Zodra je weet waar Abraham de mostert haalt, is het niet meer dan een stappenplan en de juiste mindset. Met de Community helpen we mensen op weg met de serie van 3 Workshop Webinars ‘De Reis naar Financiële Onafhankelijkheid’. Je leert de basis om een financieel plan te maken om zelf financieel onafhankelijk te worden. Daarnaast is er een webinar om jouw mindset te ontwikkelen. Je moet weten waar de valkuilen in jouw denken zitten. Het scheelt een hele hoop tijd als je de fouten die wij hebben gemaakt omzeilt. Persoonlijke ontwikkeling is de sleutel tot succes. Als jij groeit, worden je problemen en uitdagingen kleiner en kun je die gemakkelijker overwinnen. Kijk maar naar kinderen. Zij worstelen met problemen die jij al lang hebt opgelost door jezelf te ontwikkelen. Het werkt op alle gebieden in je leven. Zo kun je binnen 2 jaar jouw hele leven positief veranderen door bewust je mindset te veranderen. 

Hoe kun je starten?
Je kunt bij ons de reis starten met het gratis e-book ‘Financiële Vrijheid, klaar binnen 5 jaar!’ en als tweede stap de Workshop ‘De Reis Naar Financiële Onafhankelijkheid, Maak je Plan deel 1’. Je leert het grote geheim van de rijken. Het geheim om elke maand meer inkomen te hebben door geld voor jou te laten werken. De prijs van onze webinars zijn €7,50 en de live events vanaf €12,50. Er zijn geen dure vervolgcursussen en je kunt ook nog een abonnement nemen om onbeperkt alle webinars en evenementen te volgen voor een vast bedrag per maand. Op onze home pagina vind je alle stappen om jouw reis te starten. Neem zelf de regie over je leven en start vandaag!

>
nl_NLNederlands